Sauna

Finska sauna
Sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha  80/100°C, a sama  vlažnost vazduha je niska, 10-15%, pa je zato još zovu i suva sauna. Ukoliko polivate vrelo kamenje vodom vlažnost se povećava. Unutra se nalaze drvene klupe na različitim visinama. Na višim klupama temperatura je nekoliko stepeni veća nego na nižim, jer je topliji vazduh lakši i kao takav ide uvis. Obično se počinje od ležanja ili sedenja na nižem nivou, da bi se organizam postepeno privikao na temperature.

Pre ulaska u saunu se istuširajte da odstranite znoj, masnoću i nečistoću sa kože, zatim se dobro obrišite peškirom, jer mokra koža odlaže znojenje. Udobno se smestite na klupicu. Obavezno sedite na peškir. Neka vam boravak u sauni traje između 8 i 15 minuta. Po izlasku iz saune provedite nekoliko trenutaka u međuprostoru pre nego što uđete pod tuš. Tuširajte se prohladnom vodom. Prvo hladite ruke i noge, zatim leđa, stomak, grudi i glavu. Nakon toga napravite pauzu, osvežite se voćem, razređenim sokom ili vodom.

Takav ciklus se može ponoviti ukupno 3 puta u toku jedne seanse.

 

Čemu služi sauna?

Saune se koriste širom sveta za poboljšanje zdravlja, za uživanje i opuštanje. Preznojavanje tela do kojeg dolazi tokom boravka u sauni oslobađa organizam od štetnih materija i toksina, jača imunološki sistem, opušta telo od napetosti i organizam od stresa. Boravak u sauni učiniće da se osećate zdravije i poletnije. Prve efekte saune videćete na koži. Obilno znojenje čisti kožu bolje od bilo kog drugog sradstva. Ono otvara pore i omogućuje da odumrle ćelije i nečistoće koje su duboko u koži izađu na površinu. Poboljšava se cirkulacija, tako da koža dobija zdrav sjaj, bolji tonus i elastičnost.

Za opuštanje napetosti u mišićima, toplota je direktna pomoć. Korišćenje saune nakon težeg fizičkog rada je efikasan način za čuvanje od upale mišića.
Takođe, sauna je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv kijavice, prehlade i gripa, jer česte promene temperature čuvaju imunološki sistem. Zato se preporučuje redovno korišćenje saune 2 puta nedeljno tokom zimskih meseci kako bi se sprečila pojava prehlade i gripa.
Sauna izuzetno povoljno deluje kod problema sa respiratornim sistemom kao što su bronhitis, astma i alergije. Višestruko poboljšava krvotok disajnih puteva, hidrira pluća i čisti sluznicu pluća, grla i nosa od sluzi i alergena. Međutim, iako sauna pozitivno utiče na osobe koje boluju od astme i olakšava im disanje, u slučaju akutnih asmatičnih problema sauna se ne preporučuje.

Trajanje: 20 minuta

Sauna za jednu osobu: 1000 dinara, sauna za dvoje 1500din.